Організація харчування
Вимоги до організації харчування
Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів (СанПиН) - IX.
- Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів (СанПиН)
- САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ для дошкільних навчальних закладів
- I. Загальні положення
- II. Санітарно-гігієнічні вимоги до улаштування території
- III. Гігієнічні вимоги до будівель та приміщень дошкільних навчальних закладів
- IV. Санітарно-гігієнічні вимоги до освітлення
- V. Вимоги щодо водопостачання, водовідведення та опалення
- VI. Повітряно-тепловий режим
- VII. Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання приміщень та обладнання
- VIІI. Санітарно-гігієнічні вимоги до утримання басейнів
- IX. Вимоги до організації харчування
- X. Санітарно-гігієнічні вимоги до особистої гігієни персоналу
- XI. Вимоги до медичного обслуговування, оцінки стану здоров'я дітей
- XIІ. Вимоги до розпорядку дня і навчання,
- XІІІ. Санітарно-гігієнічні вимоги до організації фізичного виховання
-
Страница 11 из 16
1. Харчування дітей здійснюється відповідно до норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591.
2. Засновники (власники) та керівники дошкільних навчальних закладів є відповідальними за організацію харчування дітей у дошкільних навчальних закладах відповідно до Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року за № 661/10941.
3. З метою підвищення якості та ефективності організації харчування у дошкільних навчальних закладах засновники (власники) та керівники цих закладів повинні забезпечити виконання Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року № 298/227, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 05 травня 2006 року за № 523/12397.
4. Виробники, постачальники продуктів харчування відповідають за якість та безпечність продуктів та сировини, яку постачають у дошкільні навчальні заклади. Засновники (власники) та керівники дошкільного навчального закладу мають зобов’язання перед батьками (опікунами) дітей про те, що будь-яка їжа, яка запропонована дітям, є безпечною, корисною та приготовленою в закладі з дотриманням вимог чинного законодавства.
Медичний персонал дошкільного навчального закладу одночасно з керівництвом закладу повинні здійснювати постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв, дотримуванням норм харчування тощо.
5. За відсутності харчоблоку у дошкільному навчальному закладі допускається постачання готової продукції операторами ринку харчових продуктів за умови впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), та дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».