ЗДО №7, ”Волиняночка”
Володимир-Волинський, Волинська область

Поради батькам

 

5 речей про коронавірус, які потрібно знати батькам: роз'яснення від МОН та МОЗ

15.03.2020 1268

МОЗ та МОН навели основні 5 речей про коронавірус, які потрібно знати батькам

           5 основних речей, які мають знати батьки про коронавірусну інфекцію COVID-19, та про те, як реагувати, щоб убезпечити свою родину від хвороби.

 Про це розповідають Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством охорони здоров’я сьогодні, 12 березня 2020 року.

«Уряд оголосив загальнонаціональний карантин до 3 квітня. Однак ми розуміємо, що просто не ходити до школи чи іншого закладу освіти – недостатньо. Важливо, щоб батьки знали, як діяти в ситуації карантину та від чого берегти дітей. Тому така інформація зараз дуже потрібна», – сказала заступник Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

 ПЕРШЕ. Інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь.

ЩО РОБИТИ:

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар;
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук);
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки;
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується;
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення;
  • важливо уникати місць масового скупчення людей.

 ДРУГЕ. Симптоми інфекції: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині; у деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. У складних випадках інфекція може викликати пневмонію. У деяких випадках ця хвороба може бути смертельною, однак переважно це відбувається з людьми середнього чи похилого віку, що мають супутні захворювання.

ЩО РОБИТИ:

  • у разі підвищеної температури дитина має залишитися вдома до повного одужання та одразу отримати консультацію сімейного лікаря
  • ТРЕТЄ. Як правильно поводити себе в умовах поширення вірусу?
  • мити руки щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук;
  • під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку потім необхідно викинути; чхати також правильно у згин ліктя;
  • не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар, уникати будь-якого тісного контакту з ними;
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

ЧЕТВЕРТЕ. Маски не допомагають убезпечити себе від вірусу, вони допомагають лише в тому разі, коли маску носить хвора людина.

 П’ЯТЕ. Наразі не існує жодних ліків для лікування чи запобігання коронавірусу. Будь-які пропозиції в Інтернеті про вакцини чи ліки – неправда.

Нагадуємо, що з 12 березня 2020 року в Україні запроваджено тритижневий карантин для усіх закладів освіти. Відповідне рішення Уряд ухвалив 11 березня 2020 року.

Особиста гігієна дошкільника

І вдома, і в дошкільному навчальному закладі дітям слід дотримуватися пра­вил особистої гігієни. Адже гігієнічні навички - це запорука міцного здоров'я. І формувати їх - обов'язок насамперед батьків. Саме вони своїм прикладом мають показати дитині, як слід виконувати всі гігієнічні процедури.

  • Щоранку й щовечора умивайте дитину — мийте обличчя, шию та вуха теплою водою з милом. Також умивайте її після прогулянок. Із трьох-чотирьох років дити­на має умиватися самостійно.
  • Перед прийомом їжі та умиванням, після прогулянок, відвідування туалетної кімна­ти, будь-якого заняття чи гри привчайте дитину мити руки з милом. Руки слід мити під струменем води, а не в ємкості. Намилювати їх варто один-два рази з обох боків та між пальцями, а після змивання піни перевіряти чистоту нігтів.
  • Після трьох років навчіть дитину доглядати за своїми зубами самостійно: обов'язково чистити їх вранці й увечері, після кожного прийому їжі полоскати рот кип'яченою водою.
  • Волосся дитини мийте не рідше ніж раз на тиждень. Аби шампунь не потрапив в очі, голову дитини відхиліть назад і змийте піну. Розчісуйте волосся лише тоді, коли воно висохло.
  • Раз на два дні готуйте для дитини теплу ванну перед сном. Проте в разі захворю­вання й щеплень утримайтеся від цієї процедури. Під час купання скористайтеся мочалкою, губкою або махровою рукавицею та милом. Після ванни дитину ополос­ніть теплою водою, витріть насухо й одягніть у чисту білизну.
  • У дні, коли дитина не приймає ванну перед сном, вимийте її нижню частину тіла. Для витирання ніг і тіла використовуйте окремі рушники.
  • Раз на тиждень обережно зрізуйте нігті на руках і ногах дитини манікюрними ножицями. Стежте, щоб дитина не гризла нігті. Якщо утворилися задирки, обрізуй­те їх та обробляйте йодом або брильянтовим зеленим.
  • Збираючи дитині речі до дитячого садка, покладіть чисту носову хустинку або вологі серветки для дітей. Вони знадобляться під час кашлю, чхання або для ви­тирання забруднених рук та рота. Із раннього дитинства привчайте дитину корис­туватися цими засобами особистої гігієни.
  • Білизну дитині змінюйте щодня, панчохи та шкарпетки - не рідше ніж через день, постільне приладдя — не рідше одного разу на тиждень.
  • Поясніть дитині, що не можна міряти та носити чужий одяг і взуття, користувати­ся чужим гребінцем, а під час відвідування басейну слід взувати лише своє взуття. Руки слід витирати лише індивідуальним рушником. Дитина має засвоїти, що ко­ристування чужими речами - це порушення норм особистої гігієни.

Матеріали використані з "Спеціалізованого журналу медична сестра дошкільного закладу" № 3 2014 рік. 

Правила особистої гігієни

Щоб ваша дитини дотримувалась правил особистої гігієни - дотримуйтесь їх ви!

Такий приклад буде найкращим уроком для дитини .

 

1. Умивайтеся вранці і ввечері, використовуйте засоби особистої гігієни.

2. Чистіть зуби не менше 3 хвилин. Ваша зубна щітка не повинна бути занадто м’якою.

3. Завжди мийте руки перед їжею, після прогулянки і туалету.

4. Майте завжди чисту носову хустку або одноразові серветки.

5. Для їжі користуйтеся тільки своїм посудом, не беріть брудних тарілок, ложок, чашок.

6. Для пиття води використовуйте одноразові стаканчики. Не залишайте використані стаканчики, викидайте їх у відро для сміття.

7. Слідкуйте за чистотою свого одягу, взуття.

8. Не ходіть в одному і тому ж взутті на вулиці, в школі і вдома. Вдома носіть м’яке домашнє взуття, для спортивних занять використовуйте спортивне взуття.

9.. Дотримуйтесь режиму дня!


Вітряна віспа – це гостре інфекційне захворювання, що викликається фільтруючим вірусом та характеризується підвищенням температури тіла та плямисто-папульзно-верикульозним висипом на шкірі та слизових оболонок.Джерело збудника. Основним джерелом є хворий на вітряну віспу. Хворий стає небезпечним для оточуючих з кінця інкубаційного періоду (за 6-7 годин) до появи висипки) і до п‘ятої доби з моменту появи останніх елементів висипки. Додатковим джерелом може бути хворий на оперізувальний герпес, але він виділяє значно менше вірусів.Механізм і шляхи передачі. Механізм передачі збудника – краплинний. Незважаючи на слабку стійкість вірусів у довкіллі, доведено (як і при кору) можливість їх поширення з повітря за межі кімнати, дає перебуває хворий (через відчинені двері, систему вентиляції тощо).Прояви епідемічного процесу. Вітряна віспа – типова дитяча інфекція. Новонароджені перших двох місяців життя мають пасивний материнський імунітет, пізніше вони стають сприйнятливими. Тому максимальне число захворілих припадає на вікову групу 2-4 років. Дошкільнята становлять біля 80% захворілих. У старших вікових групах через формування імунного прошарку захворюваність значно зменшується рівень захворюваності дітей в містах у 3-4рази вищий порівняно з селом дорослі частіше хворіють на оперізувальний герпес.Для вітрянки характерна осіньо-зимова сезонність, що пояснюється тіснішим контактуванням дітей підчас відвідування дитячих садків і шкіл.Захворюваність найчастіше спорадична. Трапляються спалахи вітряної віспи, зокрема у дитячих дошкільних закладах і лікарнях. Після перенесеної інфекції залишається тривалий імунітет. Повторні захворювання трапляються рідко.Клініка. Інкубаційний період при вітряній віспі триває від 11-21 дня, найчастіше близько 14 днів. Продромальні явища зводяться до незначних симптомів загальної інтоксикації (нездужання, втрата апетиту, субфебрильна температура тіла тощо.). на такому фоні або без будь-яких передвісників на шкірі з‘являються висипання, що часто супроводяться підвищенням температури тіла. Перші елементи висипу можуть з‘явитися при нормальній температурі тіла. Висип локалізується на обличчі, волосистій частині голови, тулубі та кінцівках

Контактних дітей до семи років, які не хворіли на вітряну віспу, роз‘єднують на 21-й день з моменту спілкування (вони можуть відвідувати дитячі заклади лише у перші 10 діб інкубаційного періоду)

З метою розриву механізму передачі здійснюють часте провітрювання і вологе прибирання приміщення, де перебувають хворі.

Найважливішим профілактичним заходом є недопущення контакту з хворими на вітряну віспу або оперізувальний герпес. З цією метою у дитячих дошкільних закладах щоденно оглядають дітей і опитують їх батьків. У разі підозри на захворювання дитину відправляють додому або залишають в ізоляторі. Потрібно дотримуватись режиму між групової ізоляції. 


Пам’ятка для батьків щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Шановні батьки! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небез­печних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно-гігієнічні навички у сім'ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.Гострі кишкові інфекції — це група гострих інфекційних хвороб, що характе­ризуються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-міне­рального обміну, загальною інтоксикацією.Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готу­вання та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілакти­ки ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше по­трапляють саме контактно-побутовим шляхом.Якщо ваша дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.Для новонароджених та немовлят найнадійнішим способом профілактики ГКІ є грудне вигодовування. Якщо дитину годують штучними сумішами, їх слід готу­вати безпосередньо перед їдою та у жодному разі не зберігати до наступного году­вання.Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире мо­локо та кисле молоко, приготоване у домашніх умовах.Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготова­ний сік слід вживати одразу та не зберігати до наступного годування.Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно вимити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.Готуючи їжу, варто пам'ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м'ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення — температура продукту під час оброблення має становити 100 °С. Заморожені м'ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулі­нарним обробленням.

Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеаль­ним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилася частина страви, слід пам'ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими (при температу­рі приблизно 60 °С чи вище), або холодними (при температурі приблизно 10 °С чи нижче). Це вкрай важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4-5 годин або більше.

Не варто водночас зберігати у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається те­пло (температура вище 10 °С), мікроорганізми виживають і швидко розмножу­ються, що може зашкодити вашому здоров'ю та здоров'ю дитини.Розігрівати заздалегідь приготовані страви варто при температурі не нижче 100 °С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножу­ватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехрес­не зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зара­ження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо.Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.Варто пам'ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гаран­тованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип'ятити воду, аби попередити ризик зараження.

Логін: *

Пароль: *